Isolatie-oplossingen bij renovatie van platte daken, hellende daken en zoldervloeren - voor bedrijfsleiders en voorschrijvers
"Eén opleiding, drie oplossingen: maak van elk dakisolatieproject een succes."
Wist je dat je tot 30% energie kan besparen en warmteverlies verminderen door je dak efficiënt te isoleren?
Deze veelzijdige opleiding richt zich op de succesvolle uitvoering van platte daken, renovatiescenario's voor hellende daken en zoldervloerisolatie. Ze biedt praktische inzichten voor een betrouwbare bouwpraktijk en legt de nadruk op kostenefficiënte oplossingen.
Deze opleiding helpt je om op een duurzame manier de energiezuinigheid en het thermisch en akoestisch comfort van je bouwproject te verhogen, terwijl je voldoet aan actuele en toekomstige EPB-normen.
Waarop ligt de focus tijdens deze opleiding?
- Innovatieve en betrouwbare oplossingen voor platte en hellende daken met een praktijkgerichte benadering voor snelle, efficiënte en betrouwbare realisatie.
- Focus op EPB-optimalisatie en duurzame bouwpraktijken.
- Opties met aandacht voor kosteneffectiviteit en rendement.
- Verbetering van comfort, gezondheid en energiezuinigheid van je woning.
- Stel jouw vragen tijdens een interactieve vragensessie en bespreek oplossingen en alternatieven voor jouw specifiek project.
Programma
Het compactdak en het warm-compactdak
- Korte herhaling van enkele basisprincipes: buitenzijde wind- en regendicht, binnenzijde luchtdicht en niet meer dampremmend dan nodig, isoleren zonder tussenliggende luchtlagen.
- Het compactdak en het warm-compactdak.
- Traditionele opbouw van platte daken in houtbouw en hun beperkingen: koud dak - warm dak - omgekeerd dak.
- Het compactdak: wat is het, hoe werkt het, wat zijn de voordelen en beperkingen?
- Het warm-compactdak, de combinatie van een compactdak met een warm dak: de oplossing bij zonnepanelen, een terras, groendak, ballast, schaduw, renovatie...
- Correcte aansluitingen van daken op buitenmuren.
Renovatie van hellende daken
- De juiste keuze maken: het dak isoleren of toch beter de zoldervloer? Het dak van binnenuit of van buitenuit isoleren?
- Preventieve houtbehandeling.
- Voorstelling van verschillende oplossingen voor verschillende situaties: volledige afbraak en heropbouw; een keper/gordingendak isoleren van binnen- en van buitenuit; een spantendak isoleren van binnen- en van buitenuit; isoleren van andere opbouwen, aangebracht door de deelnemers.
- Vraag en antwoord, met bespreking van andere mogelijke opbouwen aangebracht door de deelnemers.
Isoleren van zoldervloeren
Vertrekkend van de bestaande of voorziene opbouw en rekening houdend met de verwachtingen van de opdrachtgever, leidt een reeks eenvoudige vragen, samengebracht in een beslissingsboom, tot meer dan 20 verschillende situaties waarvoor telkens de aangewezen opbouw wordt voorgesteld.
Workshop uitwerken van bouwknopen (enkel in de lange opleiding)
In kleine groepjes werk je met behulp van de INNOVISO B’OX verschillende bouwknopen uit waarmee je wordt geconfronteerd bij de realisatie van platte of hellende daken en zoldervloeren. Ideaal is dat je daarvoor uit je eigen praktijk details kiest waarvoor je een gepaste oplossing zoekt. Enkele voorbeelden:
- aansluiten van een compactdak op een klassieke spouwmuur;
- dakvoet van een sarkingdak boven een massieve muur met binnenisolatie;
- vermijden van een bepaalde koudebrug bij zoldervloerisolatie.
Tijdens de workshop proberen we maximaal aandacht te besteden aan je specifieke vragen. Ideaal daartoe is dat je vooraf doorgeeft welke situaties je zeker wil behandeld zien, liefst met de nodige details: over welke opbouw gaat het; waar moet deze opbouw op aansluiten; …? Bijkomende informatie met foto’s, tekeningen, schetsen zijn steeds welkom.
Achtergrondinformatie
Deze opleiding behandelt 3 verschillende oplossingen die je als voorschrijver, bouwheer en bouwprofessional de nodige praktische handvaten geeft voor een realistische aanpak van je dakisolatieproject:
- Het compactdak en het warm-compactdak: sinds meer dan 20 jaar een interessant alternatief voor het warm en omgekeerd plat dak
Het plat dak wordt alsmaar populairder, zowel in nieuwbouwprojecten als bij uitbreidingen (aanbouw, optoppen) en bij de renovatie van gebouwen. Deze daken worden meer en meer uitgevoerd met een dragende structuur in hout, wat de mogelijkheid biedt om de volledige ruimte tussen de draagbalken te vullen met isolatiemateriaal: het compactdak.
Het feit dat dit concept toelaat om de dikte van de structuur te verminderen en dat de plaatsing van de isolatie en het dampscherm langs de binnenkant gebeurt (en dus beschut tegen de weersomstandigheden) resulteert meestal in een goedkopere en betrouwbare oplossing.
Compactdaken en warme daken kunnen ook gecombineerd worden, de zogenaamde warm-compactdaken (vroeger duo daken genoemd). Deze oplossing wordt vaak toegepast bij renovaties, zonnepanelen, terrassen en groendaken. - Renovatie van hellende daken: scenario’s en praktijkgerichte oplossingen
De renovatie van het dak is meestal de eerste stap die gezet wordt om energie te sparen, eventueel extra bruikbare ruimte te creëren en het comfort te verbeteren.
Maar vooraleer je aan deze werken begint, moet je je een aantal vragen stellen: kan het bestaande timmerwerk behouden blijven, hoe zit het met het onderdak, de spanten en de dakbedekking, is er al dakisolatie, wat doen we met een eventuele binnenafwerking …?
De ambitie is gebouwen comfortabeler, gezonder en energiezuiniger te maken, zodat ze voldoen aan de huidige en toekomstige EPB-normen en in aanmerking komen voor isolatiepremies.
We stellen, steeds vertrekkend van de bestaande situatie, verschillende mogelijke oplossingen voor. Daarbij hebben we onder meer aandacht voor het beperken van bouwafval, de totale milieu-impact, de efficiëntie, het thermisch maar ook het akoestisch comfort en, uiteraard, de kostprijs. - Isoleren van zoldervloeren
Wanneer de zolderruimte niet dient verwarmd te worden is het dikwijls interessanter niet het dak te isoleren, maar wel de zoldervloer: het oppervlak van de zoldervloer is immers kleiner dan dat van het dak, waardoor er minder isolatiemateriaal nodig is en het verliesoppervlak kleiner is, waardoor er minder energie verloren gaat.
Op een heel schematische manier bekijken we, in functie van de beginsituatie, een hele waaier van betaalbare oplossingen.