x

Projecten

Houten planken met open voeg als afwerking voor een hellend dak? Aanpak Horemans HSB (Hechtel)


i.s.m. Architectuurbureau Ronny Moons (Hechtel-Eksel) 

Soms krijg je van die vragen op een technische helpdesk waarbij je je toch in je haren krabt. 

De opdrachtgevende bouwheer van Horemans Houtskeletbouw wou bovenop zijn houtskeletwoning graag voor esthetische redenen verticale planken met open voeg, in plaats van dakpannen, leien,... 

Deze esthetische aanpak is alles behalve functioneel als volwaardige waterafvoerende dakbedekking. 

Maar welke folie is geschikt om onder een dergelijke dakbedekking als waterkerende laag geplaatst te worden? 

Het antwoord? Geen enkele onderdakfolie kan dienen als primaire waterkerende laag. Wel als onderdak, maar niet als primaire waterkerende laag. 

Ook een dampdichte EPDM was niet aangewezen omdat je dan een beschaduwd compact dak opbouw krijgt, wat tegen de voorschriften van een compact dak ingaat. 

De oplossing? Bovenop het dampopen onderdak (pro clima SOLITEX MENTO 3000) voorzagen we een een functionele tussenliggende geventileerde waterkerende laag met behulp van metalen geprofileerde dakelementen.

De voordelen? 

Extra weetjes: 
  • Dit project kwam tot stand door Horemans Houtskeletbouw, die de ruwbouw optrok, Pieter Tytgat BV, die de iQ3 cellulose isolatie plaatste en de bouwheer die zelf de luchtdichtingstapes aanbracht. Nog maar eens een illustratie dat de bouwheer kosten kan besparen door een deel van de luchtdichting (onder begeleiding) zelf te plaatsen. Die bouwheer zelf is naar eigen zeggen heel trots op de mooie rechte lijnen van het kleefwerk. 
  • Bij dit project wenste de bouwheer uit esthetische overwegingen expliciet hoge ruimtes, zelfs tot in de slaapkamers toe. Hierbij zorgde de extreem grote raampartij aan de achterkant ervoor dat het huis niet enkel in een houtskelet kon opgetrokken worden, maar dat er ook 3 stalen beugels nodig waren: aan de voorkant, in het midden en aan de achterkant. 
  • Ook de kelder werd mee opgenomen in het beschermd volume. 
  • En als extra bijzonderheid werd gekozen voor een vloerverwarming die haar warmte uit een buffer met een geothermische warmtepomp met een 170 m diepe boring haalt.
Jaar: 2021
Provincie:  Limburg
Merken: 
pro clima iQ3-cellulose