Luchtdicht bouwen: hoe pak je het aan?
Energiezuinig bouwen is meer dan dik isoleren. Het is ook luchtdicht bouwen en denken aan totaaloplossingen waarbij de structuur, de isolatie en de wind- en luchtdichtheid perfect op elkaar zijn afgestemd om een duurzaam en energiezuinig gebouw te garanderen.
Met een goede luchtdichtheid bespaar je energie en voorkom je bouwschade. Bovendien draag je bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat en een optimale werking van de thermische en akoestische isolatie...
HET BELANG VAN LUCHTDICHTHEID
Isolatie werkt alleen wanneer de lucht in de isolatie ‘stilstaat’, daarom moet je luchtstromingen rondom, tussen en doorheen de isolatie vermijden.
Aan de warme zijde van de isolatie is een perfect luchtdichte en dampremmende laag vereist, aan de koude zijde is een goed afgesloten winddichte laag onontbeerlijk. De ruimte daartussenin moet vervolgens volledig gevuld zijn met isolatiemateriaal en moet naadloos aansluiten op de winddichte laag (het onderdak) en op de luchtdichte laag.
Zo blijft warme lucht in de winter in de woning en koude lucht buiten en doet de thermische isolatie perfect z’n werk. In de zomer hou je op die manier de warmte buiten.
Bijkomend voordeel: door kieren en spleten maximaal af te dichten, heb je in de woning minder last van omgevingsgeluiden en straatlawaai.
Door het correct plaatsen van luchtdichting vermijd je vervelende tocht, voorkom je schimmels en bouwschade en krijg je een aangenaam en gezond binnenklimaat.
In een luchtdicht gebouw komt er via een ventilatiesysteem gecontroleerde verse lucht binnen. Dankzij een goede luchtdichting kan deze lucht via geen enkele andere weg binnen of buiten. Ongecontroleerde ventilatieverliezen zijn dus uitgesloten.
LUCHTDICHT BOUWEN, HOE PAK JE HET AAN?
Bouwelementen en luchtdichte verbindingen
Een gebouw is een samenstelling van allerlei bouwelementen. Luchtlekken komen voor waar bouwelementen niet luchtdicht zijn (bv. ongepleisterd metselwerk) of niet luchtdicht met elkaar verbonden zijn (bv. aansluiting ramen en muur). Het is de kunst om alle luchtdichte bouwelementen met elkaar te verbinden zodat er (meestal aan de warme zijde van de isolatie) een ononderbroken luchtdichte laag gerealiseerd wordt. Muren, daken, de bodemplaat en het schrijnwerk, balk- en kabelbuizen, tot en met de potjes voor stopcontacten en schakelaars, moeten luchtdicht uitgevoerd/ingebouwd worden.
Conceptmatige aanpak van luchtdichtheid
- Zorg voor een doordacht ontwerp waarbij alle details zorgvuldig uitgewerkt zijn. Ga voor alle aansluitingen na welke laag luchtdicht is en hoe je ze op elkaar kan aansluiten. Let er wel op dat alle details kloppen met de volgorde van uitvoering. Bij houten constructies is het aangewezen om met een leidingspouw te werken zodat technieken aan de binnenzijde van de luchtdichte schil kunnen aangebracht worden en deze niet doorboord wordt.
- Breng alle arbeiders op de hoogte van het belang van de luchtdichtheid. Zo vermijd je dat een niet-geïnformeerde elektricien een folie wegsnijdt om bijvoorbeeld kabels te plaatsen. Doorboringen van de luchtdichte schil moeten steeds terug luchtdicht hersteld worden.
- Kies voor kwalitatieve producten van dezelfde producent omwille van deze garantie. Zo zorg je ervoor dat je woning binnen 20, 30, 40 jaar nog steeds energiezuinig en gezond is en dat haar waarde behouden blijft.
- Voorbereiding van de ondergrond: verkleven van tapes vereist een stofvrije, relatief effen en droge ondergrond.
- Plaats een afdichtingstape steeds spanningsvrij en druk deze goed aan.
Heel wat zaken om rekening mee te houden, maar toch kan iedereen de luchtdichtheid van een woning aan pakken.
METEN VAN LUCHTDICHTHEID
Blowerdoortest
Uiteraard moet je testen of een gebouw voldoende luchtdicht is. Dat gebeurt aan de hand van een blowerdoortest. Door het gebouw met een ventilator in onder- en overdruk te zetten, test je de luchtdichtheid en kan je de kwaliteit van uitvoering controleren. Je doet dit best na afloop van de luchtdichtingswerken, maar indien mogelijk vóór de finale afwerking (met bijvoorbeeld gipsplaten), omdat je dan nog altijd verbeteringen kan uitvoeren. Een blowerdoortest is niet alleen nuttig om luchtlekken in de bouwschil op te sporen, het is ook nuttig om de luchtdichtheid aan te tonen bij EPC-keuring en EPB-aangifte. Een goed luchtdicht gebouw zorgt voor een beter E-peil, en dat is een mooie reden om de blowerdoortest te doen. Met onze metingen binnen het departement ISOPROC Testing bieden we verschillende stakeholders in de bouw de mogelijkheid om de kwaliteit van de uitgevoerde werken tijdens én na de uitvoering te controleren.
Luchtlekken opsporen en verbeteren
Onze specialisten zorgen voor een betrouwbare meting van de luchtdichtheid (blowerdoortest), akoestiek, energieverlies en koudebruggen (thermografie) en het debiet en kanaaldichtheid van ventilatiesystemen. Voor alle types projecten, van klein tot groot en van residentieel tot utiliteitsbouw. Met trots kunnen we zeggen dat ISPROC Testing pionier, expert en dé referentie is voor heel België.
PRODUCTEN VOOR LUCHTDICHTHEID
Met onze producten van het merk pro clima kies je voor een betrouwbare oplossing voor de afdichting van de bouwschil, o.a.:
INTELLO PLUS
Uiterst effectieve intelligente hydrosafe® (vochtvariabele) damprem voor het luchtdicht maken van alle houten constructies geïsoleerd met alle vezelvormige isolatiematerialen (minerale en natuurlijke wol, inblaasisolatie cellulose of houtvezel).
TESCON VANA
Allround afdichtingskleefband met vliesdrager, voor binnen en buiten. Voor duurzaam luchtdichte en veilige verlijming van de overlappingen van damprem- en luchtdichtingsbanen, onderdak- en gevelbanen, en hun aansluitingen. Ook geschikt voor de verlijming van stootvoegen van houtderivaatplaten en als ondergrond voor pleister op metalen ondergronden (bv. metalen liggers) zonder roestdoorslag.
ORCON Classic
Allround duurzame elastische afdichtingslijm, oplosmiddelvrij, voor binnen en buiten.
CONTEGA PV
Dampremmende pleisteraansluitband met wapening voor luchtdichte en dampremmende aansluiting van ramen op onregelmatige en zelfs licht vochtige muren.
CONTEGA SOLIDO IQ (-D)
Vochtgestuurde, volvlaks klevende overpleisterbare aansluitband om kozijnen en pleisterwerk binnen en buiten aan te sluiten, met extra kleefzone voor de bevestiging aan de zijkant van het raamprofiel.
EXTOSEAL ENCORS
Waterafvoerende afsluittape met hoge kleefkracht voor binnen en buiten.
KAFLEX
Zelfklevende kabelmanchetten voor kabels Ø 4,8 ‑ 12 mm, voor binnen en buiten.
TESCON SPRIMER
Primer in sprayvorm, voor binnen en buiten.
AEROSANA VISCONN
Luchtdichtingsspray met vochtvariabele μd‑waarde. De spuit en uitsmeerbare dampremmende en luchtdichte laag kan gebruikt worden voor de buitenzijde van metselwerk dat aan de binnenzijde niet bepleisterd wordt, voor het aansluiten van een onbepleisterde muurvoet met een betonplaat, voor niet-gepleisterd metselwerk of poreus plaatmateriaal – binnen en buiten. Het is ook geschikt om bouwelementen op elkaar aan te sluiten of om ondergronden te fixeren bij renovaties.
Lees meer
Laat je gebouw testen
Contacteer onze specialisten voor metingen van luchtdichtheid (BlowerDoor), akoestiek, warmtescans (thermografie) en ventilatiesystemen.
Prijscalculator iQ3
Gebruik onze handige prijscalculator voor jouw project. Krijg een eerste schatting van de kostprijs van geplaatste iQ3 cellulose per m². Bekijk het voor daken, muren en (zolder-)vloeren. Speel met oppervlaktes, diktes en comfortniveaus.
Productwijzer
Onze interactieve productwijzer leidt je stap per stap naar de juiste producten voor jouw bouwproject.