Open

Helpdesk voor professionelen

+32 15 62 19 35

Maandag tot vrijdag
09u00 tot 17u00

Stel je technische vraag

Mail naar technical@isoproc.be of vul het formulier in.
Wij antwoorden gemiddeld binnen 1 werkdag

Toegestane bestandstypen 
pdf, docx, ...

Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
20 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx.
100 MB limiet per formulier.

Ons praktijkgericht aanbod voor isolatie en na-isolatie bij renovatie en herbestemming

Project types
Renovatie
Bouwwijze
Houtbouw (houtskelet, CLT,...)
Metselwerk (of beton)
Staalskeletbouw
Bouwelement
Hellend dak
Plat dak
Muur
Zoldervloer (of tussenvloer)
Gewelven
Functions
Binnenisolatie
Buitenisolatie
Luchtdichtheid
Categorie
Eenvoudig uitgelegd
Sectornieuws
Opinie
Technisch
Productnieuws

Vlaamse woningen behoren tot de grootste en meest energieverslindende van Europa, wat vraagt om efficiënte isolatie-oplossingen. We onderzoeken in dit artikel de dringende noodzaak om verouderde gebouwen energetisch te optimaliseren om de Europese klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 te halen. 

Een goed geïsoleerde gebouwschil kan energieverspilling tegengaan, comfort verhogen en de waarde van woningen doen stijgen. Ook worden de uitdagingen en praktische aspecten van isolatie bij renovatieprojecten besproken, en worden praktijkgerichte oplossingen geboden voor diverse isolatiebehoeften.

Project types
Renovatie
Bouwwijze
Houtbouw (houtskelet, CLT,...)
Metselwerk (of beton)
Staalskeletbouw
Bouwelement
Hellend dak
Plat dak
Muur
Zoldervloer (of tussenvloer)
Gewelven
Functions
Binnenisolatie
Buitenisolatie
Luchtdichtheid
Categorie
Eenvoudig uitgelegd
Sectornieuws
Opinie
Technisch
Productnieuws

Het klimaat staat in brand. Als we de Europese klimaatdoelstellingen tegen 2030 en 2050 willen halen, moeten we dringend serieuze stappen zetten. 

En dat kan in onze sector door de vele verouderde en vaak niet of slecht geïsoleerde gebouwen energetisch te optimaliseren. Want met gemiddeld 132m² oppervlakte en bouwjaar 1964 behoren de Vlaamse woningen tot de grootste, oudste en meest energieverslindende van Europa.

Onze woningen verbruiken maar liefst 40% meer energie dan het Europese gemiddelde. En meer dan 95% van de woningen voldoen niet aan de energiestandaarden van 2050. Willen we de klimaatdoelstellingen halen, dan moeten we op korte termijn twee miljoen woningen energetisch optimaliseren. De uitdaging is enorm, want dit betekent intussen 11 woningen per uur!

Energieverspilling tegengaan in bestaande gebouwen doe je best door de hele gebouwschil goed te isoleren. De meest koolstofarme energie is immers deze die je niet verbruikt. Het zou dé prioriteit moeten zijn voor wie toekomstgericht denkt.

Door goed te isoleren beperk je immers niet alleen de CO2-uitstoot, maar geniet je onmiddellijk van meer comfort en een lagere energiefactuur. Bovendien verhoogt het de waarde van de woning aanzienlijk. 

Maar hoe pak je dit aan?

Eerst en vooral: isolatie staat niet op zichzelf. Het is een onderdeel van een opbouw die een coherent systeem moet vormen: aan de buitenzijde dient de isolatie beschermd te worden tegen weersinvloeden. Aan de binnenzijde is een luchtdichte dampremmende laag nodig.

Daarbij is het essentieel dat de vrije ruimte tussen de winddichte laag aan de buitenzijde (een functie die bij hellende daken normaal wordt vervuld door het onderdak) en de luchtdichte laag aan de binnenzijde (bij hellende daken is dat normaal het luchtscherm/damprem/ dampscherm) volledig gevuld is met isolatie, zonder holtes of tussenliggende luchtlagen.

Voorbeeld van onvolledige vulling
Voorbeeld onvolledige vulling
Voorbeeld volledige vulling

Daarnaast is het belangrijk te zorgen voor continuïteit in de luchtdichting, zo niet riskeer je, vooral onder invloed van over- en onderdruk van de wind aan de buitenzijde, en door het schoorsteeneffect aan de binnenzijde (warme lucht stijgt), ongewenste luchtstromen te krijgen.

Deze reduceren het isolerend effect en kunnen aanleiding geven tot condensatie, bouwschade en verlies van comfort.

ISOPROC-luchtinfiltraties-plat-dak

Ter illustratie

Een houten warm plat dak, waarbij doorheen de onbepleisterde zone tussen de roosteringsbalken door winddruk buitenlucht naar binnen dringt, die gemengd wordt met warme binnenlucht, waarna hij aan de leizijde door onderdruk naar buiten wordt gezogen. Resultaat: een kortsluitstroom van buitenlucht onder de isolatielaag door.

ISOPROC-renovatie-correcte-isolatie-luchtdichting.png

Voorbeeld van hoe het wel moet

Let op de complete vulling, en op de details van de luchtdichte aansluitingen. Het gaat om een renovatie, waarbij het bestaande warm plat dak werd voorzien van een dikke extra laag isolatie aangebracht van binnenuit tussen de roosteringsbalken. Deze isolatie sluit perfect aan op de binnenisolatie van de muren.

Zo eenvoudig zijn de basisregels van thermisch isoleren. Ze consequent in de praktijk waar maken is nog wat anders.

  • Zelfs bij nieuwbouw, waarbij men in principe nog alle parameters in de hand heeft, zijn er dikwijls/meestal heel wat bemerkingen te geven op de realisatie.
  • Bij renovatie liggen heel wat zaken al vast, is de keuzevrijheid bijgevolg beperkter en is bovendien de situatie meestal veel complexer. Het omzetten van de basisregels in opbouwen en bouwknopen die theoretisch correct zijn en die in de praktijk realiseerbaar en betaalbaar zijn, is er nog veel moeilijker.

Concrete uitdagingen bij renovatie

Gaat het over een hellend of plat dak? Een binnen- of buitengevelbekleding? Is de gevel beschermd, geklasseerd? Welke isolatiedikte kan er geplaatst worden? Is er een spouw? Welke materialen zijn er al aanwezig? In welke staat bevinden die zich? Is er een onderdak? Scheve muren? Zijn er kepers in onbehandeld hout? Of onregelmatige vormen en moeilijke aansluitingen? Het zijn nog maar enkele van de vele louter praktische vragen bij energetische renovatie.

Ook is het belangrijk om te peilen naar de verwachtingen van de bouwheer op het vlak van wooncomfort, akoestiek. En vergeet de eisen rond brandveiligheid niet!

Daarbij is het een essentieel besef dat er geen ‘one-size-fits-all’-oplossing bestaat. Voor ieder renovatieproject moet dus gezocht worden naar het product en systeem dat het best beantwoordt aan de noden en behoeften.

Het ISOPROC gamma voor maatwerk

Als importeur en fabrikant van energiebesparende materialen biedt ISOPROC praktijkgerichte oplossingen voor maatwerk bij het correct isoleren en afdichten van de beschermende gebouwschil.

Onze producten, kennis en ervaring moeten je toelaten om in de praktijk te realiseren wat de theorie voorschrijft. Het doel? Gezonde gebouwen, afgestemd op 2050 en daarna.

  • Vochtbufferend, dampopen, luchtremmend, kierloos, brandwerend, geluidsabsorberend: onze Belgische iQ3-cellulosevlokken zijn in heel veel situaties de aangewezen isolatie. Zo sluit de iQ3-cellulose naadloos aan op ruwe ondergronden, scheve muren en in complexe dakcompartimenten. Het buffert bovendien tijdelijk ongewenst vocht en laat het later probleemloos uitdrogen.
  • Een doorhangend dak recht zetten of extra isolatieruimte creëren, kan je dan weer met de lichte uitdikkingsprofielen iQ3-profil.
  • En voor een afgestemde luchtdichting, biedt het gamma van pro clima toegespitste renovatieoplossingen met hoogwaardige onderdak- en wandfolies, kleef- en aansluitbanden. Zo is onder meer de vochtgestuurde damprem INTELLO ideaal bij binnenisolatie van metselwerk en het isoleren van houten platte daken van binnenuit. Voor complexe vormen en moeilijk bereikbare plaatsen biedt de sproeibare luchtdichting AEROSANA de oplossing.

Deze producten laten zich moeiteloos combineren tot renovatieoplossingen voor na-isolatie van daken (incl. sarkingdaken, met aandacht voor akoestiek en zomerhitte), wanden, gewelven en (zolder)vloeren.

Het kostenplaatje wordt daarbij niet uit het oog verloren.

Isolatie dankzij iQ3-uitdikkingsprofielen

Ook voor patrimonium en herbestemming

Door hun sterke praktijkprestaties, worden de producten uit het ISOPROC-aanbod ook ingezet bij het renoveren en herbestemmen van patrimonium.

Een greep uit de projecten: het stationsgebouw van Schaarbeek (nu het Trainworld treinmuseum), de Kloosterkerk in Herve (nu appartementen), het Oud Zwemdok van Mechelen (nu een hotel), het slachthuis van Eupen (nu een cultureel centrum), enz.

Bekijk ook onze oplossing voor het isoleren van gewelven.

Lage milieu-impact

ISOPROC vindt het belangrijk om oplossingen aan te bieden die zich lenen tot veranderingsgericht bouwen en met bewezen lage milieu-impact. Daarom hechten wij veel belang aan onze attesten voor B-EPD (opgenomen in TOTEM) en PEFC.

Renovaties maken immers deel uit van een integraal totaalproject, waarbij we rekening moeten houden met ruimtegebruik, energiehuishouding en materialengebruik.

logo-BEPD
PEFC label
ISOPROC-3D-tekening-overzicht-productwijzer

Alle totaaloplossingen

Onze totaaloplossingen bundelen alle expertise van ISOPROC. Ze bevatten richtlijnen, detailtekeningen en afgestemde producten voor een optimale aanpak van hellende daken, platte daken, muren, schrijnwerk, enz.

Productwijzer

Onze interactieve productwijzer leidt je stap per stap naar de juiste producten voor jouw bouwproject.

Productinformatie iQ3

Kom je graag meer te weten over iQ3-cellulose?

Paul Eykens
Technisch adviseur
foto-paul-eykens

Volg één van onze opleidingen

Breid je kennis uit, blijf up to date en onderscheid je als expert voor betrouwbaar, gezond en milieubewust isoleren.
 

Bereken de prijs van iQ3-cellulose voor jouw project

Gebruik onze handige prijscalculator voor jouw project. Krijg een eerste schatting van de kostprijs van geplaatste iQ3 cellulose per m². Bekijk het voor daken, muren en (zolder-)vloeren. Speel met oppervlaktes, diktes en comfortniveaus.

Vind een aannemer voor jouw project

Laat je adviseren voor je isolatieproject door één van onze aannemers. Ga zelf op zoek naar iemand in je buurt, of ontvang aannemers op maat van jouw project.
 

Ontdek de juiste producten

Onze interactieve productwijzer leidt je stap per stap naar de juiste producten voor jouw bouwproject.