Waarom test je eigenlijk de luchtdichtheid van een gebouw?
Luchtdichtheid is in de bouwsector minstens even belangrijk als isoleren. Luchtlekken ontstaan immers op de plaatsen waar kabels, balken en (afvoer)buizen worden gemonteerd, waar 2 bouwelementen samenkomen (zoals het dak en een muur of een raamaansluiting), enz. De luchtdichting beschermt je gebouw tegen energieverlies en draagt bij tot een aangenaam comfort.
Wanneer je de luchtdichtheid van je gebouw laat controleren door een vakman win je bovendien belangrijke punten voor het E-peil (tot maximaal 15 E-peil punten)!
Waarom is luchtdichtheid belangrijk?
Luchtdichtheid is essentieel om energie-efficiëntie te waarborgen. Ongecontroleerde luchtstromen, veroorzaakt door luchtlekken, zorgen ervoor dat warme lucht in de winter ontsnapt en koude lucht binnendringt. Dit verhoogt niet alleen de verwarmingskosten, maar vermindert ook het thermisch comfort binnen het gebouw.
Een slechte luchtdichtheid kan ook leiden tot vochtproblemen, wat schimmelvorming en schade aan de constructie kan veroorzaken.
Daarnaast spelen luchtlekken een grote rol in de vorming van tocht, waardoor bewoners vaak de verwarming hoger zetten om hetzelfde comfortniveau te bereiken, wat de energierekening verder verhoogt.
Materialen en technieken voor luchtdichting
Om een gebouw luchtdicht te maken, zijn er verschillende materialen en technieken beschikbaar. Denk aan luchtdichte folies, tapes, kitten en membranen. Deze worden zorgvuldig aangebracht op kritische punten waar lekken kunnen optreden, zoals aansluitingen tussen ramen en muren, doorvoeren van leidingen en naden tussen verschillende bouwdelen. Ook prefab bouwmethoden, waarbij bouwelementen al in de fabriek luchtdicht worden gemaakt, kunnen de luchtdichtheid aanzienlijk verbeteren.
Een goede luchtdichting gaat bovendien hand in hand met een efficiënt ventilatiesysteem. Ventilatie is noodzakelijk om schadelijke stoffen zoals CO₂, vocht en vluchtige organische stoffen af te voeren en voor een gezond binnenklimaat te zorgen. Luchtdichting speelt hier een cruciale rol, omdat het ervoor zorgt dat het ventilatiesysteem effectief werkt en enkel met de binnenlucht moet werken, in plaats van ook nog de buitenlucht die langs kieren en spleten zou binnenkomen.
Hoe gaat een BlowerDoor luchtdichtheidstest in zijn werk?
Met behulp van een ventilator die in een deur- of raamopening wordt geplaatst, zetten onze specialisten het gebouw in een onder- en overdruk. Het gebruikte drukverschil bij een BlowerDoortest is 50 Pascal wat overeenkomt met een wind van 5 Beaufort (29 – 38 km/uur). Dankzij dit drukverschil kunnen wij luchtlekken opsporen en het lekdebiet berekenen.
Procedure voor een BlowerDoortest:
- Stap 1: Je vraagt een offerte aan en bezorgt de benodigde documenten en informatie, zoals bouwplannen en details over de luchtdichting van het gebouw.
- Stap 2: In overleg wordt een testdatum ingepland, doorgaans binnen 3 weken, of op een later moment als dat beter uitkomt.
- Stap 3: Enkele dagen voor de test controleren we de weersomstandigheden om te bepalen of de BlowerDoortest onder geschikte condities kan worden uitgevoerd.
- Stap 4: Op de afgesproken datum voeren we de BlowerDoor-test uit. Voor een gemiddelde ééngezinswoning neemt dit proces meestal 1 tot 1,5 uur in beslag, inclusief de tijd die nodig is om de apparatuur te installeren.
- Stap 5: Na afloop van de test ontvang je een gedetailleerd testverslag. Als de test nodig is voor de EPB (Energieprestatieregelgeving), wordt er ook een conformiteitsattest meegeleverd.
Met deze procedure krijg je inzicht in de luchtdichtheid van je gebouw, en kun je eventuele verbeteringen tijdig doorvoeren om energieverlies te beperken.
Het belang van een BlowerDoor-test voor de certificering
Een BlowerDoor-test is niet alleen nuttig om luchtlekken op te sporen, maar wordt ook vaak vereist bij het behalen van certificeringen zoals het Passiefhuis-certificaat of voor het bepalen van het E-peil. Een lage luchtdoorlatendheid draagt bij aan een lager E-peil, wat duidt op een energiezuiniger gebouw. Voor nieuwe gebouwen is het behalen van een bepaald E-peil vaak een wettelijke vereiste om in aanmerking te komen voor subsidies of om te voldoen aan de geldende energieprestatie-eisen.
Laat je gebouw nu testen door ISOPROC Testing
Luchtdichtheid is een belangrijk aspect van duurzaam en energiezuinig bouwen. Door de luchtdichtheid te optimaliseren, kun je niet alleen je energiekosten verlagen, maar ook het comfort en de levensduur van je woning verbeteren. In combinatie met een effectieve ventilatie zorgt het bovendien voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. Het laten uitvoeren van een BlowerDoor-test door een vakman is daarom een belangrijke stap om zeker te zijn van een goede luchtdichtheid en een lager E-peil.
Begin met een tussentijdse BlowerDoortest (na het plaatsen van de luchtdichting, maar voor de afwerking), zodat eventuele verbeteringen nog kunnen worden aangebracht. Onze specialisten staan klaar om je te begeleiden en efficiënte oplossingen te bieden voor je luchtdichtheidsvraagstukken. We zorgen voor een vlotte afhandeling en rapportage, met strikte naleving van veiligheidsvoorschriften op grotere werven.
Ontdek hier uitgebreide informatie over onze testen en bijbehorende tarieven.
Onze troeven
- Snelle service: Slechts 3 weken tussen offerte-aanvraag en uitvoering van de test.
- Praktijkgericht advies en begeleiding: Voor werf- en projectleiders, architecten en studiebureaus.
- Uitgebreide lekopsporing: Met rook en thermografie voor nauwkeurige detectie van luchtlekken.
- Flexibiliteit: Inclusief nacht- en weekendmetingen voor een optimale planning.
Laat je gebouw testen
Contacteer onze specialisten voor metingen van luchtdichtheid (BlowerDoor), akoestiek, warmtescans (thermografie) en ventilatiesystemen.