Watervaste verlijming bij TESCON VANA & SOLID lijm
Niemand wil vocht op een werf, maar helaas komt dit in de realiteit toch vaak voor!
Om in de praktijk gebruikt te kunnen worden, moeten kleefbanden dus ook bestand zijn tegen vocht, nadat ze zijn aangebracht. Daarbij komt vocht niet altijd van buitenaf, maar ook vaak uit de ondergrond, en moet vooral de lijm/kleefstof van de kleefband tegen vocht/water kunnen.
pro clima tapes als TESCON VANA bieden je een watervaste verlijming.
Ontdek het in de video hieronder...
Zijn dan niet alle lijmen hetzelfde?
Het is van belang om te wijzen op het verschil tussen de courant gebruikte lijmen op basis van acryldispersie en lijmen op basis van PURE acrylaten die gebruikt worden bij o.a. de pro clima TESCON VANA.
De overgrote meerderheid (ca. 80-85 %) van lijmen wordt gemaakt met dispersielijm. Tijdens dit proces brengt men acrylaten, die in water zijn opgelost, in vloeibare staat aan op de drager. Aan deze dispersielijm worden zogenaamde emulgators toegevoegd. Dit zijn stoffen die helpen om 2 vloeistoffen die normaal niet goed mengen, toch met elkaar te laten vermengen. Deze emulgators trekken water aan, zorgen dat de dispersie homogeen blijft en dat de acrylaten effectief in het water oplossen. In een latere fase van het productieproces wordt het water dan weer verdampt in lange droogtunnels, zodat de opgeloste acrylaten samenkleven, lange moleculeketens vormen en daardoor ‘plakkerig’ worden. Wanneer het water verdampt, blijven de emulgators in de lijmfilm achter, zonder specifieke functie. Echter, een eigenschap van emulgators is dat ze water opslaan en dat ook jaren later nog kunnen. Als een kleefstof met acrylaatdispersie weer in contact komt met water, emulgeert de kleefstof opnieuw en verliest hij aan kracht.
Daarnaast bestaat er een groep met kleefbanden/tapes die worden gemaakt met lijm op basis van vaste stoffen die PUUR acrylaat bevatten. Deze worden gebruikt bij o.a. de pro clima TESCON VANA. Deze productietechnologie is vrij nieuw en vraagt vanuit technisch oogpunt meer inspanning dan bij bovenstaande kleefbanden met acrylaatdispersies. Doorheen het proces wordt op de drager een lijm aangebracht in de vorm van een kleverige massa, waarbij de afzonderlijke acrylaatmoleculen verbonden worden door op een gecontroleerde manier energie toe te voegen. Hierdoor ontstaan de gewenste kleefeigenschappen. Bovendien zijn pure acrylaten 100 % waterbestendig, aangezien ze niet reageren met water. Ze behouden dus hun kleefkracht.
Kleefband na 24 uur in water.
Boven: een gewone kleefband met acrylaatdispersie (m.a.w. geëmulgeerd met water): de kleefband heeft zijn kracht verloren. De kleefband laat los wanneer er aan getrokken wordt.
Onder: een pro clima TESCON VANA kleefband met puur acrylaat op een stevige basis: de kleefband is volledig waterbestendig. Niet de kleefband maar het oppervlak laat los wanneer er aan de kleefband getrokken wordt.
Alle totaaloplossingen
Onze totaaloplossingen bundelen alle expertise van ISOPROC. Ze bevatten richtlijnen, detailtekeningen en afgestemde producten voor een optimale aanpak van hellende daken, platte daken, muren, schrijnwerk, enz.