x

Projecten

Uniek! 3,5 km iQ3-cellulose onderbreekt koudebrug in het Tripolis project (Amsterdam)


Architect: www.mvrdv.nl / Bouwbedrijf: Rollecate 

Twee van de monumentale Tripolis gebouwen in Amsterdam, destijds ontworpen door architect Aldo van Eyck, worden volledig gerenoveerd en geoptimaliseerd. Tijdens dit project wordt bovendien ook een nieuw kantoorgebouw gerealiseerd (met o.a. het nieuwe Europese hoofdkantoor van Uber) van 155 meter lang en 11 verdiepingen hoog. Het totale oppervlak van de kantoren bedraagt daarbij ca. 50.000 m2. 

En om het nog uitdagender te maken, staat dit kantoorgebouw deels naast en deels over de bestaande torens van Tripolis heen. 

Het gaat om een staalconstructie met gordijn/vliesgevels en een transparant atrium. 

Tussen de gordijn/vliesgevel en de vloerplaat bevindt zich over de volledige lengte van het gebouw echter een smalle goot. Deze goot vormt een belangrijke koudebrug in het immense gebouw. 

Om deze op elke verdieping te onderbreken, werd gekozen voor iQ3 cellulose

Met deze isolatie kon men immers de goot kierloos opvullen, waarbij ook de ankers/verbindingen in de isolatie werden ingekapseld. 

Aan de onderkant van de goot is ook een metalen plaat voorzien van 3mm dik, zodat de nodige brandweerstand kan gegarandeerd worden in combinatie met het brandvertragend effect van iQ3-cellulose zelf. 

Praktische uitdagingen vergen praktische oplossingen... Hoe pakten we dit aan? 

  • Met behulp van een houten plank, een inblaasspons en een korte naald is onze aannemer erin geslaagd om de goot netjes te vullen. 
  • Met de plank dekten we eerst de goot af. Daarna brachten we de inblaasnaald in en begonnen de iQ3-cellulose naadloos in te blazen. 
  • Eenmaal de naald bijna uit de plank getrokken was, vulden we de goot verder door de plank samen met de naald op te schuiven.

 #isolatie #iQ3 #iQ3cellulose #koudebrug #gordijngevel #vliesgevel #duurzaamisoleren #uber

Jaar: 2021
Provincie:  Nederland
Merken: 
iQ3-cellulose