x

Projecten

Herbestemmingsproject: prefab modules voor gezond, compact en betaalbaar wonen - inhout BV


Je hebt zo van die projecten waarbij alles samenkomt .... 

Aan de basis ligt vakantiedomein Holiday Parks in Huldenberg dat grondig aangepakt moet worden. De aanwezige caravans dienen al te vaak als (semi-)permanente woning en zijn in slechte staat. De provincie Vlaams-Brabant zocht samen met Kamp C en BAST architecten en engineers naar compacte oplossingen voor dit huisvestingsprobleem en de herwaardering van het gebied: een nieuwe implanting dus, waarbij de gebouwen moeten voldoen aan de volgende vereisten: 

  • Compact 
  • Circulair / Veranderingsgericht 
  • Gezond voor de bewoners en het milieu 
  • Bewijsbaar energiezuinig 
  • Betaalbaar 

De zoektocht leidde naar de circulaire prefab modules (‘Mobble’) die zijn ontwikkeld door inhout bv. Deze modules hebben een identieke opbouw en kunnen niet enkel losstaand gebruikt worden, maar ook bij aanbouw, bij optopping of zelfs als inschuifhuis bij sloop en heropbouw. De modules worden gemaakt en afgewerkt in de werkplaats van inhout, en daarna per vrachtwagen naar de werf getransporteerd. Voor de concrete invulling van het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’, is de keuze gevallen op 2 grote (65m²) en 4 kleinere modules (45m²). 

Wat betreft materiaalgebruik is inhout bovendien zeer kieskeurig. In het kader van prestatie, gezondheid, circulariteit en lage milieu-impact selecteerden ze ook onze volgende merken: 

  • iQ3-cellulose isolatie: ‘We kiezen voor iQ3- cellulose isolatie omdat het economisch en ecologisch is en bovendien een lange levensduur heeft! Economisch omdat het niet duur is en bovendien hebben we een goed opgeleid team die de vlokken snel en efficiënt kan plaatsen. Ecologisch is natuurlijk voor ons, als bio-ecologisch bouwbedrijf, zeer belangrijk. Het feit dat de iQ3-cellulose vlokken gemaakt zijn van gerecycleerd kwalitatief papier is dus ook voor ons de reden om hier mee aan de slag te gaan. En het is een duurzame, hoog kwalitatieve oplossing wat vanzelfsprekend een must is in ons vak’, aldus Kristof de Jaeger (bestuurder van inhout bv). 
  • pro clima luchtdichting: ‘We kozen voor de pro clima luchtdichting vanwege de goede kwaliteit en de goede ondersteuning van ISOPROC.’ 

Om de lat nog hoger te leggen en om te voldoen aan de ‘bewijsbeware energiezuinigheid’ werd dit project ook nog eens ingebed in een Interreg onderzoek Housing 4.0 Energy. Een samenwerking tussen verschillende projectpartners: provincie Vlaams Brabant, Kamp C, Bast Architecten en Engineers, OVERAL architectuur, Volta, Bao Living en inhout. Daarbij zet inhout niet enkel in op de mogelijkheden van allerhande technieken (infrarood panelen, accumulatie kachel en lucht/lucht warmtepomp), maar monitort ze ook actief. Een samenwerking met Volta. Om de impact van elke technologie op verbruik en operationele kost te kunnen aantonen is het belangrijk om te meten wat hun energieverbruik is. In elk van de woningen is hiervoor een meetsysteem voorzien. De energiemetingen zullen op regelmatige basis met de bewoners bekeken worden zodat ze waar nodig aanpassingen kunnen doen. 

Een win-win-win situatie dus. P.S. Deze ecologische modules van inhout worden ook gebruikt in het onderzoeksproject 'To Bio or not to bio' over de kenmerken en inzetbaarheid van isolatiematerialen met een lage milieu-impact. Meer info hierover vind je hier.

Jaar: 2021
Provincie:  Vlaams-Brabant
Merken: 
pro clima iQ3-cellulose