Open

Helpdesk voor professionelen

+32 15 62 19 35

Maandag tot vrijdag
09u00 tot 17u00

Stel je technische vraag

Mail naar technical@isoproc.be of vul het formulier in.
Wij antwoorden gemiddeld binnen 1 werkdag

Toegestane bestandstypen 
pdf, docx, ...

Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
20 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx.
100 MB limiet per formulier.

Renovatie van hellende daken langs buiten

Project type
Renovatie
Bouwwijze
Houtbouw (houtskelet, CLT,...)
Metselwerk (of beton)
Bouwelement
Hellend dak
Functions
Buitenisolatie
Luchtdichtheid
Onderdak
Regen-, water- en winddichte aansluitingen
Categorie
Totaaloplossing
Technisch
Online opleiding

Is je dak aan renovatie toe, maar moet de binnenafwerking bewaard blijven? Of wil je misschien dat je balken van binnenuit zichtbaar blijven? 

Wil je je stookkosten verminderen en hecht je veel belang aan akoestisch comfort en het minimaliseren van zomerhitte? Werk je bovendien graag met duurzame materialen? 

Dan is onze totaaloplossing ‘renovatie van hellende daken langs buiten’ de goede oplossing voor jou.
 

Project type
Renovatie
Bouwwijze
Houtbouw (houtskelet, CLT,...)
Metselwerk (of beton)
Bouwelement
Hellend dak
Functions
Buitenisolatie
Luchtdichtheid
Onderdak
Regen-, water- en winddichte aansluitingen
Categorie
Totaaloplossing
Technisch
Online opleiding

Waaruit bestaat ons isolatiesysteem 'Renovatie van hellende daken langs buiten'? 

Dankzij de renovatieoplossing van een schuin dak langs buiten (het zogenaamde ‘sarkingdak’) is het mogelijk isolatie bovenop de bestaande dakstructuur te plaatsen, zonder negatieve impact op de  ruimte onder het dak. 

Er zijn verschillende varianten mogelijk, naargelang 

  • de manier waarop de uitdikkende dakconstructie gebouwd wordt: 
    • plaatsen van nieuwe zelfdragende keperplanken (massief hout of I-balken) en eventueel een nieuwe nokbalk; 
    • plaatsen van een dwarsplank ter ondersteuning van de nieuwe kepers. Dit ten minste ter hoogte van elke overlapping tussen de banen van de pro clima INTELLO X. 
    • plaatsen van keperplanken met behulp van afstandsschroeven; 
    • plaatsen van een nieuwe dubbele rij kepers; 
  • hoe de damprem ondersteund wordt:
    • ofwel door een draadgaas (« kippengaas »); 
    • met behulp van halfstijve isolatie tussen de bestaande dakspanten; 
    • op de bestaande panlatten wanneer deze in goede staat zijn; 
    • door de latten die de binnenafwerking dragen; 
    • door dunne kepers geplaatst tussen de bestaande spanten; 
  • het type onderdak: 
    • dunne harde vezelcementplaat; 
    • isolerende houtvezelplaat; 
    • onderdakfolie geschikt voor inblaasisolatie. 

Het is onmogelijk alle uitvoeringscombinaties te bespreken. Doorheen onze oplossing ‘renovatie van hellende daken langs buiten’ worden onder meer de volgende varianten besproken.

Zelfdragende keperplanken
Keperplanken op dwarsplank
Keperplanken met afstandsschroeven

Uiteraard bestaan er nog andere mogelijkheden en opbouwen met onze producten. Komen ze niet voor in de brochure, contacteer dan onze helpdesk. Onze specialisten staan altijd paraat. 

Vergeet ook niet om contact op te nemen met een erkende iQ3 cellulose-plaatser voordat je begint met dakbedekkings- en luchtdichtingswerkzaamheden, zodat deze de dakconstructie die hij zal inblazen vooraf kan goedkeuren.

Nota: wat zijn de kenmerken van een goede renovatie? 

Doorheen alle oplossingen is er wel één principe dat we bij ISOPROC verdedigen: een goede isolatie is meer dan een dikke laag isolatie!

Onder meer wind, temperatuurverschillen en mechanische ventilatie leiden tot verschillen in luchtdruk tussen de binnen- en buitenkant van een gebouw. Zelfs de kleinste kieren of gaten in de gebouwschil maken ongecontroleerde luchtuitwisseling mogelijk. Hierdoor wordt de isolatie kortgesloten. In de winter kan dit, naast het veroorzaken van energie- en comfortverliezen, leiden tot condensatieproblemen en een verminderde werking van het ventilatiesysteem. Tijdens de zomer vergroten diezelfde ongecontroleerde luchtstromen het risico op oververhitting. 

Om goed te isoleren is het dus net zo belangrijk om lucht- en winddicht te bouwen. Dat principe komt terug doorheen al onze oplossingen.

Gebruikte producten

Afhankelijk van de gekozen variant, werken we met volgende producten: 

Voorbeeld van een renovatie van een hellend dak langs buiten

Video Url

Wat zijn de voordelen van ons isolatiesysteem 'Renovatie van hellende daken langs buiten'? 

  • De bovenverdieping hoeft niet tijdelijk te worden ontruimd. 
  • De binnenafwerking blijft behouden. 
  • Ook grote isolatiediktes verminderen de beschikbare binnenruimte niet. 
  • Je profiteert van een vernieuwd dak dat er weer jarenlang tegen kan.
  • Deze dakopbouw laat toe op een heel eenvoudige manier bijzonder goed te isoleren. Bij de toepassing van onze oplossing met keperplanken van 225mm hoog, bereik je een R-waarde van ongeveer 5,9(m².K)/W. 
  • Het is mogelijk de isolatie door te trekken tot voorbij de buitenmuur, zodat de continuïteit van de isolatie en de luchtdichtheid met de (eventuele toekomstige) isolatie van de buitenmuren wordt gewaarborgd. 
  • In tegenstelling tot vele andere dakopbouwen (bijv. bij het gebruik van sandwichpanelen) is het met onze oplossing mogelijk om een akoestisch zeer goed isolerende dakopbouw te bekomen. Binnen het kader van een onderzoeksproject rond het isoleren van daken rond luchthavens,  bleken de 7 geteste opbouwen met cellulose nog 5 tot 11dB béter te scoren dan de strenge eis van 40dB geluidsreductie in de lage frequenties. 
  • De combinatie een Celit 4D-onderdak met iQ3 cellulose-isolatie, biedt in combinatie met andere maatregelen, zoals buitenzonnewering en een geschikt ventilatiesysteem, niet enkel bescherming tegen de koude in de winter, maar eveneens tegen zomerse hittedoorslag.

Een Celit 4D onderdakplaat zorgt niet enkel voor een bijkomende isolatielaag, maar is ook veel minder kwetsbaar dan een onderdakfolie

Door de combinatie van Celit 4D met iQ3 cellulose-isolatie en een pro clima INTELLO PLUS vochtgestuurde damprem wordt de kans op bouwschade (bijv. houtrot) en ongezonde schimmels ten gevolge van vocht tot een minimum beperkt. Het vochttransport binnen je constructie wordt immers optimaal beheerst aangezien de 3 belangrijkste strategieën om bouwschade te vermijden gecombineerd worden: 

  • Vochtindringing langs de binnenkant wordt vermeden door goede luchtdichting en de dampremmende werking van de pro clima INTELLO-folie. 
  • Uitdrogingsmogelijkheden worden gemaximaliseerd. Eventueel aanwezig vocht in de constructie kan naar buiten toe uitdrogen doorheen het Celit 4D onderdak of op specifieke momenten naar binnen toe doorheen de vochtvariabele damprem pro clima INTELLO. 
  • Indien nodig kan er probleemloos tijdelijk een behoorlijke hoeveelheid vocht gebufferd worden in het Celit onderdak en de iQ3 cellulose-isolatie, die later weer kan uitdrogen. 

Ook insecten maken geen kans: de toegang tot het hout wordt hen belet door de Celit 4D aan de buitenzijde en door de pro clima INTELLO aan de binnenzijde. En mocht er toch van bij het begin een insect in het hout aanwezig zijn, dan kan dit als volwassen dier niet uitvliegen door de volledige vulling met iQ3, waardoor het onmogelijk is een partner te vinden en een volgende generatie op te starten.

Optie 1: Zelfdragende keperplanken 

  • Deze variant is de eenvoudigste sarking renovatieoplossing met iQ3 cellulose-isolatie. 
  • Eventuele bestaande vezelige isolatie tussen de kepers kan behouden blijven. 

Optie 2: Keperplanken op dwarsplank 

De bestaande panlatten (en eventueelbestaand onderdak en isolatie) blijven behouden, met als voordeel: 

  • tijdsbesparing, want het weghalen van panlatten,  nagels enz. kan behoorlijk wat tijd vragen; 
  • vermijden van eventuele beschadiging van de binnenafwerking, die ontstaat bij het verwijderen van de panlatten en nagels, waarbij de kepers wat naar beneden gedrukt worden met een koevoet; 
  • minder afval; 
  • heel het dak blijft voorzien van een soort ladder, waardoor men gemakkelijker werkt en de kans op het beschadigen van de binnenafwerking kleiner is. 

Optie 3: Keperplanken met afstandsschroeven 

  • De ruimte tussen de bestaande kepers wordt mee geïsoleerd.

Voor het berekenen van de milieu-impact, baseer je je het best op een analyse in TOTEM. TOTEM is een instrument, gezamenlijk ontwikkeld door de drie Belgische gewesten, dat toelaat om de totale milieu-impact van opbouwen objectief met elkaar te vergelijken.* 

Zo kan je bijv. de totale milieu-impact van een hellend dak (met pannen, pan- en tegellatten, Celit 4D onderdak, keperplanken van 175mm hoog, geïsoleerd met minerale wol, damprem, dwarslatten en afwerking met een gipsvezelplaat) dat met een U-waarde van 0,22W/(m².K) beantwoordt aan de huidige voorschriften nog verbeteren

  • met 7%, door eenvoudigweg de standaard minerale wol te vervangen door dezelfde dikte iQ3-cellulose 
  • of nog beter, zomaar eventjes met 31%, door de dikte van de keperplanken en de ingeblazen iQ3-cellulose te verhogen tot 300mm.

*Naast het energieverbruik over een gebruiksduur van 60 jaar, wordt bij TOTEM ook de globale impact (CO2 en stikstofuitstoot, water- en grondstoffenverbruik, impact op OZON en een hele resem andere factoren) van de gebruikte materialen in rekening gebracht, van bij de winning van de grondstoffen tot op het moment van afbraak van het gebouw. 
Meer info over het belang van TOTEM vind je hier.

Wij documenteerden deze voordelige oplossing ‘Renovatie van hellende daken langs binnen’ in een uitgebreid document. Daarin vind je essentiële informatie over deze oplossing. Daarnaast namen we ook aansluitdetails, 2D-tekeningen, plaatsingsinstructies en concrete tips op. In het document vind je ook de oplossing voor renovatie van een hellend dak langs buiten. Download de totaaloplossing hieronder. 

Toch nog vragen? Aarzel dan niet onze gratis technische helpdesk te contacteren. We delen graag onze expertise en kennis van zaken.

Online opleiding 

Bekijk hieronder het opgenomen webinar. 

Video Url

Heb je liever een opleiding/webinar waarbij je interactief kan overleggen met onze specialist? 

Schrijf je dan in op één van de opleidingen (zie onderaan).

Vind een aannemer

Laat je adviseren voor je isolatieproject door één van onze aannemers.

Productinformatie iQ3

Kom je graag meer te weten over iQ3-cellulose?

Prijscalculator iQ3

Gebruik onze handige prijscalculator voor jouw project. Krijg een eerste schatting van de kostprijs van geplaatste iQ3 cellulose per m². Bekijk het voor daken, muren en (zolder-)vloeren. Speel met oppervlaktes, diktes en comfortniveaus.

Paul Eykens
Technisch adviseur
foto-paul-eykens

Opleidingen