x

Totaaloplossingen

Het compacte dak - nieuwbouw en renovatie

De totaaloplossing voor het compactdak is naast de 3 traditionele dakconstructies: het warme dak, het omkeerdak en het koud dak), een 4-de daktype. Elk daktype gaat op een andere manier met vocht, dat afkomstig is uit de binnenomgeving, om. Bij het compactdak wordt de damprem onder de houten draagstructuur aangebracht en de ruimtetussen dakvloer, damprem en draagbalken wordt volledig met isolatie opgevuld. Een belangrijk verschil met het koud dak is dat er tussen isolatie en dakvloer geen (geventileerde) luchtspouw aanwezig is. Hierdoor zal er geen luchtconvectie plaatsvinden in de isolatie.

 1. iQ3-cellulose isolatie
 2. INTELLO / INTELLO PLUS
 1. Dampopen binnenafwerking plafond​
 2. Leidingenspouw / ondersteuning damprem en akoestische ontkoppeling binnenafwerking plafond
 3. Houten draagstructuur
 4. Dakvloer (voligeplanken, OSB, cementgebonden spaanplaat)
 5. Dakafdichting
Omschrijving
Downloads
Gerelateerde items
 • Met de totaaloplossing heb je volgende voordelen:

  • Een compact dak is dikwijls veruit de goedkoopste oplossing bij renovatie en kleine oppervlakken (achterbouw in steden, dakkapellen, …)
  • Omdat men met niet drukvaste isolatie kan werken kan men meestal goedkopere isolatie gebruiken
  • Door de isolatie tussen de draagstructuur te plaatsen beperkt men zelfs bij grote isolatiediktes de totale dakhoogte
  • Omdat de luchtdichte laag van het dak (de damprem) zich onder de dakstructuur bevindt, is deze gemakkelijker te verbinden met de luchtdichte laag aan de binnenkant van de buitenmuren dan bij een warm dak, en dit dikwijls zonder dat er gebruik moet worden gemaakt van wachtfolies.

  Met betrekking tot de vochthuishouding van het dak zijn er een heel aantal randvoorwaarden waaraan men moet voldoen wanneer men voor dit daktype kiest (zie volledig document bij downloads).