Open

Helpdesk voor professionelen

+32 15 62 19 35

Maandag tot vrijdag
09u00 tot 17u00

Stel je technische vraag

Mail naar technical@isoproc.be of vul het formulier in.
Wij antwoorden gemiddeld binnen 1 werkdag

Diepgaande renovatie met box-in-box methode

Van oude erfgoedboerderij tot warme co-housing voor 5 gezinnen
Projecttypen
Renovatie
Bouwmethode
Houtbouw (houtskelet, CLT,...)
Metselwerk (of beton)
Bouwelement
Hellend dak
Muur
Functie
Regen-, water- en winddichte aansluitingen
Binnenisolatie
Luchtdichtheid
Wandbescherming
Onderdak
Merken
iQ3
Celit
pro clima
Gerealiseerd in samenwerking met

Architect: rant architecten bv
Aannemer: Eco-dé

Een uitdaging, dat is het minste wat je van dit mooi en warm renovatieproject kan zeggen. 

Het bureau van rant architecten kreeg de opdracht om deze, in onbruik geraakte, boerderij in Wilrijk te transformeren tot een aangename, energiezuinige en ecologische woonplaats voor 5 gezinnen. 

Het bijzondere: niet alleen het oude woonhuis, ook de stallen moesten gerenoveerd en omgevormd worden tot volwaardige woon-units.

Rant architecten ging vanuit zijn expertise de uitdaging aan en schakelde de firma Eco-dé in als bouwpartner voor deze renovatie.

Projecttypen
Renovatie
Bouwmethode
Houtbouw (houtskelet, CLT,...)
Metselwerk (of beton)
Bouwelement
Hellend dak
Muur
Functie
Regen-, water- en winddichte aansluitingen
Binnenisolatie
Luchtdichtheid
Wandbescherming
Onderdak
Merken
iQ3
Celit
pro clima
Gerealiseerd in samenwerking met

Architect: rant architecten bv
Aannemer: Eco-dé

De uitdaging

Essentieel bij dit project was het behoud van het uitzicht en het oude karakter: enerzijds als officieel erfgoed, anderzijds nog meer omdat 3 bouwheren zélf opgegroeid waren in de boerderij. Niet evident wanneer een deel van de gebouwen is ingestort en je voor de rest moet werken met oude muren met veel vocht.

De oplossing

Om een hoogwaardige oplossing te bieden, werd in dit renovatieproject gekozen om de muuropbouw aan te pakken volgens de box-in-box methode. Daarbij kan de oude en zeer vochtige muur zonder probleem behouden blijven, terwijl binnenin een nieuwe structuur in houtskelet wordt geplaatst. 

Wat is de box-in-box methode?

De box-in-box methode is een renovatietechniek waarbij een nieuwe, geïsoleerde binnenstructuur wordt aangebracht in een bestaande gebouwschil. Deze aanpak creëert een dubbele laag – een "doos in een doos" – waarmee de thermische en akoestische prestaties van een gebouw aanzienlijk kunnen worden verbeterd zonder ingrijpende wijzigingen aan de buitenkant.

Bij deze methode wordt een geïsoleerde binnenwand of -vloer toegevoegd, vaak met lichte materialen om de bestaande structuur niet extra te belasten. Dit biedt voordelen zoals vermindering van koudebruggen en verbeterde luchtdichtheid, wat helpt om warmteverlies en vochtproblemen (zoals schimmelvorming) tegen te gaan.

Zo zorgt de box-in-box aanpak ervoor dat het oorspronkelijke karakter van een gebouw behouden blijft, wat belangrijk is bij het renoveren van erfgoedgebouwen. De techniek is efficiënt en duurzaam, genereert minder bouwafval, en is snel uit te voeren, waardoor ze geschikt is voor complexe renovaties​

Een grondige dakrenovatie

Het inbouwen van meer dan 30 dakramen, met behoud van de oude dakstructuur, leidde tot veel uitdagingen bij het waarborgen van de luchtdichte laag.

Oliver De Winter van Eco-dé zegt hierover:

‘En dat is nog iets waar we het meest trots op zijn,’ aldus Oliver. 

‘Doordat we de oude dakstructuur behouden, zijn er enorm veel mogelijke doorboringen van de luchtdichte laag. Het is echt een spel van komen en gaan van gordingen en de spanten. Op sommige plaatsen moesten we de dampremmende folies aansluiten met luchtdichte lijm op de balken, soms moesten we de folie óver en dan weer ónder de balken laten lopen, met alle mogelijke tussencombinaties van dien. 

Dat we daarin zijn geslaagd bij dit project, is iets om trots op te zijn. We maken hier wel sowieso een punt van bij Eco-dé. De luchtdichtheid van een project is immers vaak nog één van de meest verwaarloosde zaken in een bouwproject, terwijl het net één van de belangrijkste oorzaken van energieverlies is, die de werking van een goede isolatielaag grotendeels kan tenietdoen.’

Materialenkeuze

Als materialen voor de isolatielaag koos Eco-dé naar eigen zeggen voor: 

  • iQ3-cellulose isolatie, omdat het ideaal is voor het isoleren en vollédig vullen van de isolatielaag, ondanks de vele grillige vormen bij dit project; 
  • Celit houtvezelplaten als onderdak en wandbescherming, aangezien ze blindelings op de wind- en regendichtheid kunnen vertrouwen, terwijl de platen heel robuust zijn om mee te werken; 
  • pro clima luchtdichtingmateriaal voor de kwaliteit van de producten en het feit dat de INTELLO PLUS als geen ander standhoudt bij het inblazen van cellulose-isolatie.

"Dat we daarin zijn geslaagd bij dit project, is iets om trots op te zijn. Luchtdichtheid is vaak verwaarloosd in bouwprojecten, terwijl het cruciaal is voor energie-efficiëntie."

Oliver
 
De Winter
Eco-dé
 

Eindresultaat & feedback

Zo komen Eco-dé, rant architecten en de eigenaars in voortdurende onderlinge afstemming tot een betaalbaar topproject.

Of zoals Falco (mede-eigenaar) het stelt: 

‘Wat mij, los van het duurzame karakter, aantrok in dit project? Het is vooral heel betaalbaar! En dit voor zo’n karaktervolle en ruimtelijke woning in de buurt van een stad. Ook kijk ik nu al uit naar de gemeenschappelijke tuin, zwemvijver, fruitbomen, co-workspace en de toekomstige gemeenschappelijke bakruimte’.

Dankzij de succesvolle samenwerking en keuze voor de box-in-box methode is de erfgoedboerderij omgetoverd tot een moderne en duurzame co-housing oplossing.

Arnout Ulenaers
Marketing et communication
foto-Arnout-Ulenaers

Andere referenties

Bereken de prijs van iQ3-cellulose voor jouw project

Gebruik onze handige prijscalculator voor jouw project. Krijg een eerste schatting van de kostprijs van geplaatste iQ3 cellulose per m². Bekijk het voor daken, muren en (zolder-)vloeren. Speel met oppervlaktes, diktes en comfortniveaus.

Vind een aannemer voor jouw project

Laat je adviseren voor je isolatieproject door één van onze aannemers. Ga zelf op zoek naar iemand in je buurt, of ontvang aannemers op maat van jouw project.