x

Op de hoogte  

28/08/2014

Aangepaste densiteitstabel iQ3-cellulose - Arnout Ulenaers


De iQ3 densiteitstabel werd aangepast met betrekking tot brede compartimenten.

Bij de lancering van onze iQ3-cellulose isolatie stelden wij duidelijk dat enkel continu onderzoek, ontwikkeling en optimalisatie een hoogwaardig product kunnen garanderen. Ook feedback van onze iQ3-plaatsers telt daarin voor ons zwaar mee.

Zo was het al langer geweten dat bij het inblazen van compartimenten met een nettobreedte > 60cm de densiteiten binnen een compartiment sterk kunnen variëren. Het gebruik van meerdere slangen brengt hierin slechts beperkt verandering. Dat is ook logisch, omdat, wanneer een compartiment reeds grotendeels gevuld is met vlokken, het nagenoeg onmogelijk is in een dergelijk compartiment met behulp van een tweede slang gelijkmatig vlokken bij te blazen. De bijgeblazen vlokken kunnen zich immers nog moeilijk verspreiden in het compartiment. Vandaar twee aanpassingen in onze densiteitstabel wat brede compartimenten betreft:

  • bij een compartiment met een nettobreedte > 60cm dient u vanaf nu steeds een supplement van 2kg/m³ te rekenen. Tot nu was deze regeling niet van toepassing bij het gebruik van meerdere slangen, maar deze uitzondering vervalt dus.
  • van bij het begin stond in de tabel dat op elke hoogte in een compartiment een zone moest voorkomen waar de minimale gemiddelde densiteit werd bereikt. Bij de paragraaf over ‘minimale densiteiten’ voegden we nu toe dat, bij compartimenten met een nettobreedte > 60cm, in elke willekeurig afgebakende kolom van 60cm breed, een zone moet voorkomen met deze minimale gemiddelde densiteit.

Voor het overgrote deel van de aannemers zal dit in de praktijk weinig verschil maken omdat ze zich er terdege van bewust zijn dat men bij het inblazen van dergelijke brede compartimenten sowieso minder controle heeft op de plaatselijke densiteit en dat er bijgevolg met extra reserve moet worden gerekend.

Conclusie: de densiteiten zelf werden niet gewijzigd. De minstens even belangrijke plaatsingsvoorschriften wel.

Onze tip: gooi de vorige densiteitstabel weg en download in de ‘downloads’ tab hieronder. De drukproeven van deze densiteitstabel voor de verpakking zijn bovendien  goedgekeurd zodat u binnenkort deze informatie steeds binnen handbereik heeft.