x

Op de hoogte  

09/07/2021

Ons praktijkgericht aanbod voor isolatie en na-isolatie bij renovatie en herbestemming - Arnout Ulenaers


Het klimaat staat in brand. Als we de Europese klimaatdoelstellingen tegen 2030 en 2050 willen halen, moeten we dringend serieuze stappen zetten. 

En dat kan in onze sector door de vele verouderde en vaak niet of slecht geïsoleerde gebouwen energetisch te optimaliseren. Want met gemiddeld 132m² oppervlakte en bouwjaar 1964 behoren de Vlaamse woningen tot de grootste, oudste en meest energieverslindende van Europa.

Onze woningen verbruiken maar liefst 40% meer energie dan het Europese gemiddelde. En meer dan 95% van de woningen voldoen niet aan de energiestandaarden van 2050. Willen we de klimaatdoelstellingen halen, dan moeten we op korte termijn twee miljoen woningen energetisch optimaliseren. De uitdaging is enorm, want dit betekent intussen 11 woningen per uur!

Energieverspilling tegengaan in bestaande gebouwen doe je best door de hele gebouwschil goed te isoleren. De meest koolstofarme energie is immers deze die je niet verbruikt. Het zou dé prioriteit moeten zijn voor wie toekomstgericht denkt.

Door goed te isoleren beperk je immers niet alleen de CO2-uitstoot, maar geniet je onmiddellijk van meer comfort en een lagere energiefactuur. Bovendien verhoogt het de waarde van de woning aanzienlijk. 

Maar hoe pak je dit aan?

Eerst en vooral: isolatie staat niet op zichzelf. Het is een onderdeel van een opbouw die een coherent systeem moet vormen: aan de buitenzijde dient de isolatie beschermd te worden tegen weersinvloeden. Aan de binnenzijde is een luchtdichte dampremmende laag nodig.

Daarbij is het essentieel dat de vrije ruimte tussen de winddichte laag aan de buitenzijde (een functie die bij hellende daken normaal wordt vervuld door het onderdak) en de luchtdichte laag aan de binnenzijde (bij hellende daken is dat normaal het luchtscherm/damprem/ dampscherm) volledig gevuld is met isolatie, zonder holtes of tussenliggende luchtlagen.

Onvolledige-vulling-isolatie onvolledige-vulling-isolatie ISOPROC-isolatie-cellulose-iQ3-volledige vulling

Daarnaast is het belangrijk te zorgen voor continuïteit in de luchtdichting, zo niet riskeer je, vooral onder invloed van over- en onderdruk van de wind aan de buitenzijde, en door het schoorsteeneffect aan de binnenzijde (warme lucht stijgt), ongewenste luchtstromen te krijgen.

Deze reduceren het isolerend effect en kunnen aanleiding geven tot condensatie, bouwschade en verlies van comfort.


Ter illustratie: een houten warm plat dak, waarbij doorheen de onbepleisterde zone tussen de roosteringsbalken door winddruk buitenlucht naar binnen dringt, die gemengd wordt met warme binnenlucht, waarna hij aan de leizijde door onderdruk naar buiten wordt gezogen. Resultaat: een kortsluitstroom van buitenlucht onder de isolatielaag door.

Renovatie-luchtinfiltraties-renovation-infiltrations-air 
renovatie-uitdagingen-rénovation-défis-1 renovatie-uitdagingen-rénovation-défis-2

Voorbeeld van hoe het wel moet: let op de complete vulling, en op de details van de luchtdichte aansluitingen. Het gaat om een renovatie, waarbij het bestaande warm plat dak werd voorzien van een dikke extra laag isolatie aangebracht van binnenuit tussen de roosteringsbalken. Deze isolatie sluit perfect aan op de binnenisolatie van de muren.


Zo eenvoudig zijn de basisregels van thermisch isoleren. Ze consequent in de praktijk waar maken is nog wat anders.

  • Zelfs bij nieuwbouw, waarbij men in principe nog alle parameters in de hand heeft, zijn er dikwijls/meestal heel wat bemerkingen te geven op de realisatie.
  • Bij renovatie liggen heel wat zaken al vast, is de keuzevrijheid bijgevolg beperkter en is bovendien de situatie meestal veel complexer. Het omzetten van de basisregels in opbouwen en bouwknopen die theoretisch correct zijn en die in de praktijk realiseerbaar en betaalbaar zijn, is er nog veel moeilijker.

Concrete uitdagingen bij renovatie

Gaat het over een hellend of plat dak? Een binnen- of buitengevelbekleding? Is de gevel beschermd, geklasseerd? Welke isolatiedikte kan er geplaatst worden? Is er een spouw? Welke materialen zijn er al aanwezig? In welke staat bevinden die zich? Is er een onderdak? Scheve muren? Zijn er kepers in onbehandeld hout? Of onregelmatige vormen en moeilijke aansluitingen? Het zijn nog maar enkele van de vele louter praktische vragen bij energetische renovatie.

Ook is het belangrijk om te peilen naar de verwachtingen van de bouwheer op het vlak van wooncomfort, akoestiek. En vergeet de eisen rond brandveiligheid niet!

Daarbij is het een essentieel besef dat er geen ‘one-size-fits-all’-oplossing bestaat. Voor ieder renovatieproject moet dus gezocht worden naar het product en systeem dat het best beantwoordt aan de noden en behoeften.

Het ISOPROC gamma voor maatwerk

Als importeur en fabrikant van energiebesparende materialen biedt ISOPROC praktijkgerichte oplossingen voor maatwerk bij het correct isoleren en afdichten van de beschermende gebouwschil.

Onze producten, kennis en ervaring moeten je toelaten om in de praktijk te realiseren wat de theorie voorschrijft. Het doel? Gezonde gebouwen, afgestemd op 2050 en daarna.

  • Vochtbufferend, dampopen, luchtremmend, kierloos, brandwerend, geluidsabsorberend: onze Belgische iQ3-cellulosevlokken zijn in heel veel situaties de aangewezen isolatie. Zo sluit de iQ3-cellulose naadloos aan op ruwe ondergronden, scheve muren en in complexe dakcompartimenten. Het buffert bovendien tijdelijk ongewenst vocht en laat het later probleemloos uitdrogen.
  • Een doorhangend dak recht zetten of extra isolatieruimte creëren, kan je dan weer met de lichte uitdikkingsprofielen iQ3-profil.
  • En voor een afgestemde luchtdichting, biedt het gamma van pro clima toegespitste renovatieoplossingen met hoogwaardige onderdak- en wandfolies, kleef- en aansluitbanden. Zo is onder meer de vochtgestuurde damprem INTELLO ideaal bij binnenisolatie van metselwerk en het isoleren van houten platte daken van binnenuit. Voor complexe vormen en moeilijk bereikbare plaatsen biedt de sproeibare luchtdichting AEROSANA de oplossing.

iQ3-cellulose-isolatie ISOPROC-iQ3-profil-uitdikking-epaississement 
ISOPROC-INTELLO-luchtdicht-etanche-air ISOPROC-pro-clima-AEROSANA-vloeibaar-liquide

Deze producten laten zich moeiteloos combineren tot renovatieoplossingen voor na-isolatie van daken (incl. sarkingdaken, met aandacht voor akoestiek en zomerhitte), wanden, gewelven en (zolder)vloeren.

Het kostenplaatje wordt daarbij niet uit het oog verloren.

Ook voor patrimonium en herbestemming

Door hun sterke praktijkprestaties, worden de producten uit het ISOPROC-aanbod ook ingezet bij het renoveren en herbestemmen van patrimonium.

ISOPROC-patrimonium-patrimoine-les-recollectines-herve-waleco

Een greep uit de projecten: het stationsgebouw van Schaarbeek (nu het Trainworld treinmuseum), de Kloosterkerk in Herve (nu appartementen), het Oud Zwemdok van Mechelen (nu een hotel), het slachthuis van Eupen (nu een cultureel centrum), enz.

Bekijk ook onze oplossing voor het isoleren van gewelven (klik hier).

Lage milieu-impact

ISOPROC vindt het belangrijk om oplossingen aan te bieden die zich lenen tot veranderingsgericht bouwen en met bewezen lage milieu-impact. Daarom hechten wij veel belang aan onze attesten voor B-EPD (opgenomen in TOTEM) en PEFC.

ISOPROC-iQ3-cellulose-isolatie-isolation-BEPD

Renovaties maken immers deel uit van een integraal totaalproject, waarbij we rekening moeten houden met ruimtegebruik, energiehuishouding en materialengebruik.

Technisch advies, lastenboeken, opleidingen?

  • Onze ISOPROC-specialisten staan steeds voor je klaar.
  • Bekijk onze totaaloplossingen hier.

Wees gerust, ook bij je renovatieprojecten.